Sony - konečně krok správným směrem se snímačem Exmor R? Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Pátek, 14 Srpen 2009 11:30

Aktualizováno - 15/08/2009

Sony TX1 a WX1 nejsou první digitální kompaktní fotoaparáty využívající technologii snímače Exmor R - tento CMOS snímač se již používá například od dubna tohoto roku ve vlajkové lodi digitálních "ultrazoomů" Sony - Sony Cyber-shot HX1 a též je implementován i do digitálních zrcadlovek z řady Sony Alpha. Tímto děkuji za opravu jednomu z diskutujících na diskusním fóru forum.fotografovani.cz.


 

Sony Exmor RNejeden český i zahraniční web, zabývající se novinkami z oblasti fotografické techniky, zaplavily zprávy ohledně uvedení prvních digitálních kompaktních fotoaparátu založených na CMOS snímači firmy Sony - Exmor R. Proč mě tato zpráva zaujala?

Možná se blýská na lepší časy a tímto krokem firma Sony jasně ukazuje, že namísto honby za Mpx by se měli výrobci soustředit spíše na technologie snižující šum a zlepšující citlivost dnešních přemegapixelovaných snímačů.

Snímač Exmor R je již známý od loňského roku, kdy firma Sony poprvé zveřejnila princip, na kterém by měl pracovat. Jsem moc rád, že jsme se konečně dočkali okamžiku, kdy jsou uvedeny i nové digitální kompaktní fotoaparáty využívající tuto technologii. Pokud Vám tato důležitá novinka  ze světa fotografie unikla, je tento krátký článek právě pro Vás...

Osvícený CMOS snímač (zpětně)

Zpětné osvětlování (back-ilumination) - na tomto principu je postavena nová technologie CMOS snímače Exmor R  (poprvé zveřejněna v červnu 2008),  kterou firma Sony vyvinula a v současné době implementuje do těl prvních kompaktních digitálních fotoaparátů (Sony TX1 a WX1). Hlavní výhodou takovéhoto snímače je fakt, že světlo dopadající na něj nemusí jako u klasických CMOS snímačů procházet nejprve skrz elektronické obvody, aby se dostalo k vlastním snímacím jednotkám (fotodiodám). Jaké to má výhody? Snímač postavený na takovéto technologii by měl být  podle firmy Sony téměř dvakrát citlivější než snímač klasický!

Hlavním přínosem by tedy měla být vyšší citlivost a značné snížení digitálního šumu, což je podle mě největší problém současných, megapixely nabitých, digitálních kompaktů.

Sony DSC-WX1

První digitální kompaktní fotoaparáty Sony DSC-WX1 založené na CMOS snímači Exmor R

 

Exmor R pod drobnohledem

Velikost čtvercových pixelů je uvedena 1.75µm a snímač s pěti efektivními megapixely by měl dosahovat rychlosti snímání až 60 snímků/s. Takovýto CMOS snímač by měl dosahovat odstupu signálu od šumu +8dB (+6dB citlivost, -2dB šum) oproti stávajícím CMOS snímačům, které do té doby firma Sony používala.

Technologie CMOS snímače Exmor R

Názorná ukázka rozdílného principu absorpce dopadajícího světla u klasického CMOS snímače a snímače Exmor R

 

Princip zpětného osvětlování zvyšuje množství dopadajícího světla na fotodiody (světločivné "buňky", kde se přeměňuje světelná energie fotonů na elektrický náboj) díky tomu, že veškeré elektronické obvody a tranzistory byly přesunuty až za ně. Fotodiody jsou tedy uloženy těsně pod Si povrchem. Právě tyto metalické elektronické obvody překrývají u klasických CMOS snímačů až 3/4 jejich aktivního povrchu a snižují tak množství dopadajícího světla na fotodiody. Firma Sony využívá tuto technologii také při výrobě digitálních videokamer.

Exmor R - výhody

Hlavním přínosem by měla být větší citlivost snímače a znatelné snížení "digitálního šumu"

 

První "skutečné" fotografie z fotoaparátu Sony DSC-WX1 se snímačem Exmor R v originálním rozlišení a při různých citlivostech ISO naleznete na tomto japonském serveru - Digital Camera Watch (pro lepší orientaci jsem použil Google překladač). Na snímcích je jasně vidět, že tato technologie je určitě přínosem a ne pouze marketingovým tahem firmy Sony na přilákání nových zákazníků.

Pro ukázku jsem zde zveřejnil výřez z jedné fotografie uvedené na výše zmíněném japonském webu. Fotografie byla pořízena fotoaparátem Sony DSC-WX1 se snímačem Exmor R při nastavení ISO 800. Ze snímků je vidět, že šum není opravdu tak markantní jako u jiných digitálních kompaktních fotoaparátů (samozřejmě je aplikována nějaká funkce potlačení šumu, obraz však nevypadá jako "olejomalba", kterou se vyznačují mnohé digitální přemegapixelované kompakty).

Sony DSC-WX1 - ISO 800

Výřez z originálního rozlišení fotografie pořízené Sony DSC-WX1 při ISO 800

zdroj/source: Digital Camera Watch

 

Opravdu se blýská na lepší čas?

Nemyslím si, že by technologie snímače Exmor R byla významně revoluční a nově uvedené malé digitální kompaktní fotoaparáty se staly okamžitě hitem. Čeho si však cením, je přístup firmy Sony. Tímto krokem vydala do světa digitální fotografie zprávu, že už bylo dost honby za megapixely a že by se výrobci měli zaměřit spíše na kvalitu výsledných snímků.

Dlouho jsem čekal než k něčemu takovém dojde a jsem rád, že snímač Exmor R, uvedený na trh v podobě uživatelsky nejrozšířenějších malých digitálních kompaktních fotoaparátů firmy Sony je takovou vlaštovkou, kterou by mohli následovat i ostatní výrobci digitálních fotoaparátů...

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).

 

Poznámka: Veškeré informace a obrázky byly čerpány z oficiálních webových stránek Sony a japonského serveru Digital Camera Watch (All information and pictures were taken from Sony web sites and japan server Digital Camera Watch)

 

Další mé články: