Linkstar R-110SW a R-60GS - nechte světlo malovat Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Pondělí, 21 Září 2009 09:30

Světlo... Klíčový prvek snad každé fotografie. Světlo je pro nás fotografy to, co jsou barvy na paletě malíře, světlo tvoří a maluje na snímačích či filmech našich fotoaparátů a velmi rychle poznáme, jak jeho nedostatek může vést k pokažení jinak poutavé fotografie. Při fotografování krajiny nám nezbývá nic jiného, než prostě vyčkat na lepší podmínky v případě, že nám v tu chvíli světlo nepřeje. U dalších fotografických disciplín si můžeme pomoci.

Čím? Tím, že světlo, kterého není zrovna tolik, kolik bychom potřebovali nebo zrovna nedopadá na námi fotografovaný objekt, prostě a jednoduše nasměrujeme pomocí odrazných desek.

Odrazné desky, mnoha fotografy opomíjená součást výbavy - i  já si donedávna myslel, že odrazné desky patří pouze do rukou profesionálních fotografů, spíše tedy jejich asistentů, kteří jimi míří na krásná těla modelek. Po přečtení několika článků jsem však zjistil, že odrazné desky nepatří pouze do jejich rukou, nýbrž i do rukou obyčejných amatérských fotografů, kteří si s jejich pomocí mohou vylepšit světelné podmínky při fotografování květin, makro detailů i obyčejných portrétů. Jak za chvíli zjistíte, ve všech těchto disciplínách mohou totiž odrazné desky sehrát nenahraditelnou roli.

Začal jsem tedy pátrat po různých internetových obchodech, až jsem narazil na ne příliš známé, ale pro občasné  a amatérské použití naprosto dostačující a hlavně levné, odrazné desky od firmy Linkstar v provedení 2v1. Zakoupil jsem dvě různé velikosti a s oběma bych Vás rád seznámil v tomto článku - Linkstar R-60GS a Linkstar R-110SW se představují.

Odrazné desky 2v1 - Linkstar R-110SW a R-60GS

Odrazné desky 2v1 - Linkstar R-110SW (stříbrná/bílá) a R-60GS (stříbrná/zlatá)

Zlato či stříbro?

Odrazné desky typu 2v1 kombinují na každé straně desky různé odrazné plochy. V případě většího modelu Linkstar R-110SW získáte jednu odraznou desku, která má na rubu stříbrnou odraznou plochu a líc tvoří jemná bílá plocha - poznáte to i z dvojice písmen na konci modelového označení - SW = Silver/White. Toto značení je shodné pro všechny odrazné desky Linkstar.

Druhý model, který jsem se rozhodl zakoupit, je Linkstar R-60GS - menší odrazná deska kombinující povrch stříbrný a zlatý (GS = Gold/Silver). Pořízení těchto dvou desek je velmi výhodné a pokryje Vám široké spektrum možného použití - ve dvou odrazných deskách budete mít jak bílou, zlatou, tak dvě různé velikosti odrazných ploch stříbrných.

Odrazné desky 2v1 - Linkstar R-110SW a R-60GS

Odrazné desky 2v1 - Linkstar R-110SW (stříbrná/bílá) a R-60GS (stříbrná/zlatá) - z druhé strany

 

Dvě různé velikosti odrazných desek jsem zvolil z toho důvodu, že například na fotografování květin Vám stačí menší a skladnější deska a naopak na nasvícení celé postavy při fotografování glamour, aktů či portrétů potřebujete desku o mnoho větší.

Linkstar R-110SW nese již ve svém modelovém označení informaci o průměru - 110 cm. Po vlastním změření průměru rozložené odrazné desky zjistíte, že výrobce trochu ubral - skutečná velikost je 106 cm.

V případě druhé odrazné desky Linkstar R-60GS je udávaná velikost 60 cm - naměřená však 55 cm.

Odrazné desky 2v1 - Linkstar R-110SW a R-60GS - rozměry

Porovnání rozměrů odrazných desek Linkstar R-110SW a R-60GS

 

Abyste si udělali lepší představu o velikosti odrazných desek, opřel jsem je o obyčejné horské kolo, jehož velikost si dokáže představit snad každý :-)

Velikost odrazných desek Linkstar v porovnání s jízdním kolem

Pro lepší představu, jak jsou odrazné desky veliké

 

Není všechno zlato, co se třpytí

Při detailnějším prozkoumání povrchu odrazné desky zjistíte, že se nejedná o výrobek nejvyšší kvality. Základ desky tvoří tuhá látka, na kterou je v případě stříbrné a zlaté desky nanesen nepříliš kvalitní lak, ve kterém mohou při častém skládání vznikat malé dírky či otlačeniny.

Odrazné desky však používám již skoro půl roku a mohu říci, že pro amatérské použití bohatě stačí a výrazného olupování naneseného povrchu se bát nemusíte. Možná po několika letech častého rozkládání a skládání dojde k výraznějšímu opadávání nanesené vrstvy, to si však již pořídíte novou odraznou desku, jelikož cena těchto desek není opravdu vysoká, jak se dozvíte na konci článku.

Detail odrazné desky

Detail materiálu, ze kterého jsou odrazné desky vyrobeny. Je velice náchylný na pomačkání, ale i po delším používání se z něj stříbrný/zlatý lak ještě neodlupuje

 

Skladnost odrazných desek

Přepravovat takto veliké odrazné desky by bylo vcelku nemožné, kdyby se nedaly složit. Firma Linkstar vybavila obě odrazné desky pevnou kovovou obručí, která drží jejich tvar a zároveň slouží ke komfortnějšímu složení a opětovnému rozbalení. Ke každé odrazné desce dostanete pouzdro, do kterého můžete složené odrazné desky uzavřít pomocí zipu a jsou tak chráněny například před poškrábáním či propíchnutím. Pouzdro s logem firmy Linkstar má navíc poutko, jenž usnadní jejich přepravu.

Průměr takto složených a do pouzdra uložených odrazných desek je v případě menší R-60GS pouhých 20 cm a u její větší kolegyně R-110SW necelých 40 cm.

Velikost odrazných desek Linkstar R-110SW a R-60GS po složení

Velikost odrazných desek Linkstar R-60GS a R-110SW po složení

 

Každý, kdo poprvé zkoušel složit kruhovou odraznou desku, mi dá jistě za pravdu, že pokud nevíte "jak na to", tak se tento proces může stát velmi zdlouhavým a ošemetným, navíc s nejistým výsledkem. Nehledě na to, že při nesprávných pokusech látku desky dost zmačkáte a opotřebujete.

Po prohledání internetu jsem naštěstí narazil na video, které jednoduše avšak efektivně a názorně ukáže, jak takovou odraznou desku bez problémů složit jedním tahem během několika vteřin.  Pokud patříte tedy mezi stejné "šikuly" jako jsem byl já, doporučuji Vám toto video zhlédnout:

Video, které Vám pomůže se skládáním odrazné desky (kdo to někdy zkusil, ví, že bez rady to je opravdu frustrující záležitost). Komentář je sice v angličtině, nicméně stačí pouze sledovat... :-)

 

Odrazná deska & květiny

Odrazné desky jsem Vám představil, změřil a naučil skládat. Nyní je tedy vhodná chvíle ukázat si názorně, jaký efekt mohou mít na výslednou fotografii. Pro zhodnocení významu použití odrazných desek jsem vybral dvě situace - fotografování květu při zatažené obloze a fotografování portrétu při polojasném počasí. Jak uvidíte, efekt je na první pohled opravdu markantní...

Květ bez nasvícení odraznou deskou

Květ bez nasvícení odraznou deskou

 

Při fotografování květu růžičky jsem udělal nejprve snímek bez odrazné desky a následně snímek s nasvícením květu pomocí menší odrazné desky Linkstar R-60GS - její stříbrnou stranou. Jak můžete sami vidět, květ je po nasvícení mnohem více "projasněný" a světlo se dostalo i do záhybů, kam by se přirozeným způsobem nikdy nedostalo. Navíc nedochází k žádným přepalům jako v případě fotografování květu na přímém slunci.

Květ nasvícen stříbrnou odraznou deskou

Květ nasvícen stříbrnou stranou odrazné desky Linkstar R-60GS - všimněte si jak se květ "projasnil" a lépe vystupuje z pozadí, které zůstalo tmavé

 

Třetí fotografie je pořízena při nasvícení stejnou odraznou deskou, ale její zlatou stranou. Snímek získal příjemný teplý nádech, se zachováním projasněných stínů v oblasti květu.

Pro věrohodnost testu jsem všechny tři snímky exponoval se stejným nastavením (čas 1/250 s, clona f/3.2) a "vyvolal" stejným procesem z formátu RAW.

Květ nasvícen zlatou deskou

Květ nasvícen zlatou stranou odrazné desky Linkstar R-60GS - zlatá strana zbarví květ do teplejších barev a zároveň ho i "projasní"

 

Odrazná deska & portréty

Druhou modelovou situací, kde je význam odrazné desky ještě více znatelný, je fotografování portrétů. První snímek byl opět pořízen bez jakéhokoliv nasvícení a stejně jako u snímku dalšího (již s odraznou deskou) jsem použil stejné nastavení expozice (čas 1/100 s, clona f/3.5) a také proces při "vyvolávání" z formátu RAW.

Portét bez nasvícení

Portrét bez jakéhokoliv nasvícení

 

Poté jsem k nasvícení použil bílou stranu větší odrazné desky Linkstar R-110SW. Nejenže obličej je najednou rovnoměrněji nasvícen, ale i celková postave se po nasvícení více tonálně odlišila od tmavšího pozadí a tím i lépe vynikla. Všimněte si také, jak velký je rozdíl v očích fotografované osoby...

V případě fotografování osob Vám odrazná deska znatelně pomůže ke kvalitnějším fotografiím. Pro fotografovanou osobu je to sice trochu nepříjemné, protože takto velká deska odráží množství světla, které není pro její oči zrovna příjemné, ale chvíli se to dá vydržet.

Portrét s nasvícením Linkstar R-110SW

Nasvícení odraznou deskou Linkstar R-110SW (bílou stranou) při stejném nastavení expozice a procesu "vyvolávání"

 

Nechte světlo malovat...

Pokud fotografujete rádi kromě krajinných celků například i portréty (třeba jen osob Vám blízkých), nebo se občas ponoříte do makrosvěta různých rostlin, budou Vám odrazné desky k užitku. Při vhodném použití je výsledný efekt softwarově opravdu nenahraditelný.

Cena desek od firmy Linkstar není nijak závratná. Větší odraznou desku Linkstar R-110SW pořídíte za 300 Kč a menší model R-60GS Vás přijde na pouhých 140 Kč (09/2009). Obě tyto odrazné desky jsou navíc v provedení 2v1, takže si můžete ještě vybrat, jaký odrazný povrch zrovna použijete. Kvalita desek sice není na takové úrovni, jako například u desek Lastolite, ale pro amatérské občasné použití bohatě postačí...

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).


Další mé články: