Tamrac Expedition 5 (5x) - kalifornský kamarád fotografa nejen do deště Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Pondělí, 31 Srpen 2009 09:30

Tamrac logo

V tomto článku se podíváme velmi důležitou část Vaší fotovýbavy, která jde bohužel při rozdělování financí na  nákup výbavy pro Váš koníček - fotografování, mnohdy stranou.

Je to škoda... Kde byste jinde neměli šetřit, než při ochraně Vaší draze zaplacené fotovýbavy a pohodlí při jejím nošení. Ano, mnozí již uhodli. V tomto článku se podíváme na kvalitní fotobatoh z textilních dílen americké firmy Tamrac s logem znázorňujícím borovici.

Borovici v logu si kalifornští zakladatelé firmy Tamrac nevybrali  jen tak náhodou. "Tamrac pine", neboli borovice Murrayova je hojně rozšířena v kalifornských divočinách, tedy v částech země, kam se mnozí ani neodváží. A toto je právě cíl firmy Tamrac - přinášet na trh produkty, které obstojí i v těch nejtěžších podmínkách a poskytnou ochranu pro Vaše zrcadlové miláčky, ať už budete kdekoliv, kdykoliv a za jakéhokoliv počasí. Celou filosofii firmy Tamrac najdete v angličtině na jejich webových stránkách.

Mé srdce upoutal model fotobatohu střední třídy Tamrac Expedition 5, jenž je vhodný pro dvě těla SLR (zrcadlovek), 4-5 objektivů a další příslušenství (blesky, filtry...).

V současné době se setkáte spíše s modelem Tamrac Expedition 5x, který je víceméně totožný s modelem 5, liší se však "oficiální možností" pojmout i malý 12" notebook či netbook do přední kapsy, kterou má i tento starší model s modelovým označením 5. Kapsa je však v případě inovovaného modelu 5x vypolstrována z důvodu ochrany notebooku.

Máte-li skromnější fotovýbavu jako já a chuť investovat do její ochrany částku přesahující lehce 3000 Kč (08/2009), bude tento článek přesně pro Vás. A jelikož vím, že u fotobatohů oceníte spíše velké množství názorných fotografií a ukázek, zaměřím se spíše než na textový popis právě na fotografie, které Vám odkryjí každý záhyb tohoto "do borovicových divočin zrozeného" Kaliforňana...

Tamrac Expedition 5

První dojem hraje důležitou roli nejen při výběru fotobatohu...

Jak to již bývá mým zvykem, podíváme se nejprve na technické specifikace batohu Tamrac Expedition 5 (5x). V případě fotobatohu tedy pouze na rozměry a hmotnost:

vnitřní rozměry: 28 x 14 x 34 cm (šířka x hloubka x výška)
vnější rozměry: 32 x 25 x 41 cm (šířka x hloubka x výška)
hmotnost: 2.054 kg

Fotobatoh Tamrac Expedition 5 - zepředuFotobatoh Tamrac Expedition 5 - zezadu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotobatoh Tamrac Expedition 5

 

Fotobatoh Tamrax Expedition 5 (5x) je charakterizován jednou hlavní vypolstrovanou komorou pro veškeré fotografické vybavení. Tloušťka polstrované stěny batohu je 1 cm, což považuji za dostatečné pro ochranu veškeré fotovýbavy. Díky kvalitně provedenému polstrování batoh výborně tepelně izoluje - i když budete dvě hodiny chodit na přímém slunci v teplotě přesahující 30 °C, bude po otevření batohu uvnitř příjemný chládek.

Celou komoru si můžete sami uspořádat dle Vašich potřeb pomocí dodávaných polstrovaných přepážek, které se navzájem spojují suchým zipem. Batoh je dále vybaven přední velkou kapsou, kam lze uložit notebook či netbook s velikostí do 12".

Tamrac Expedition 5 - otevřený s fotovýbavou

Tamrac Expedition 5 - otevřený s fotovýbavou

 

Hlavní vnitřní  komoru odkryjete tak, že odklopíte celou přední část batohu, na jejíž vnitřní straně jsou dvě velké kapsy, které jsou průhledné a uzavíratelné na zip. Hodí se na umístění drobností, které byste jinak hledali po celém batohu. Takhle je máte hezky na očích a ihned se k nim dostanete.

Tamrac Expedition 5 - otevřený prázdný

Tamrac Expedition 5 - otevřený prázdný

 

Výrobce tyto průhledné kapsy nazývá "Windowpane-Mesh" a pokud používáte různé přechodové filtry, bude se Vám jejich průhlednost také hodit. Zip je po uzavření kapsy ještě překryt malým kruhovým kouskem textilu, aby nedošlo k náhodnému zachycení o jinou část batohu.

Takový detail, který spolu s dalšími tvoří celek, který ukazuje kvalitu provedení celého batohu...

Tamrac Expedition 5 - kapsičky po odklopení přední části batohu

Tamrac Expedition 5 - kapsičky po odklopení přední části batohu

 

Máte chuť na Wings?

Nyní se dostáváme k přední části batohu, která je snad nejlépe provedena ze všech batohů, které jsem měl možnosti si vyzkoušet před výběrem. Ptáte se, co je na ní tak zajímavého?

Wings! Ne, nejsme v KFC, nýbrž u výrobce batohů, který takto nazval dvě otevíratelné kapsy na přední straně batohů řady Tamrac Expedition. Přístup k obsahu těchto kapes nijak nezasahuje do vnitřní komory, co do nich uložíte, budete mít stále při ruce bez nutnosti otevírat celý batoh.

Tamrac Expedition 5 - přední kapsy

Přední kapsy jsou praktickým úložištěm drobností, které potřebujete mít stále při ruce

 

Obě kapsy "Wings" jsou vybaveny patentovaným organizátorem firmy Tamrac "Memory & Battery Management System", který je určen pro uložení paměťových karet, baterií a také se hodí pro malé čistící pomůcky. Jak můžete vidět na fotografiích, kapsičky pro baterie jsou ještě překryty červeným textilem, který je chrání před vypadnutím.

Opět ty drobné detaily tvořící celek...

Tamrac Expedition 5 - přední kapsy otevřené

Pohled na otevřené přední kapsy "Wings" - uvnitř kapes je mnoho malých praktických kapsiček na baterie, karty, čistící pomůcky...

 

Jak jsem se již zmínil - do přední kapsy lze uložit malý notebook či netbook s velikostí. Tato kapsa je navíc u modelu 5x ještě vypolstrována. Ke kapse máte přístup, aniž byste museli otevírat hlavní komoru batohu s fototechnikou.

Tamrac Expedition 5 - přední velká kapsa

Vpředu je ještě jedna velká kapsa, kam se bez problémů vejde malý notebook či netbook


Komfort a pohodlí na prvním místě

Zadní část batohu je vypolstrována tak, aby byla maximálně příjemná při nošení a proto obsahuje vzduchové odvětrávací kanálky, které ochrání Vaše záda při dlouhých výpravách před propocením.

Široké ramenní popruhy jsou polstrované pěnou s dvojí vrstvou, kterou firma Tamrac nazývá jako "Dual-Density Comfort" a má poskytnout maximální pohodlí při nošení. To musím sám potvrdit, protože i když máte batoh opravdu "naložený", působí tlak na ramena velmi příjemně a rozloží se tak, že váhu batohu skoro ani nepocítíte.

Popruhy jsou vybaveny D kroužky, na které můžete připevnit přídavné popruhy na fotoaparát (Tamrac N-11).

Pro ještě větší pohodlí fotobatoh disponuje dvojicí pásů - hrudní a bederní, které jsou stahovací a díky tomu si je můžete nastavit tak, aby batoh zatěžoval celý trup rovnoměrně.

Tamrac Expedition 5 - opora zad

Vypolstrování zádové části je kvalitně navržené a i při delších trecích Vás nebudou záda bolet

 

Osobně považuji ramenní popruhy za nejdůležitější část batohu, jelikož se od nich odvíjí celý komfort při nošení veškeré Vaší fotovýbavy - zde u mě firma Tamrac zabodovala a musím uznat, že popruhy jsou naprosto špičkové.

Celé dno batohu je vyztuženo plastovou deskou, která ochrání obsah před nárazy. Na dně batohu také naleznete dvě plastové podpěry, které zabrání poškrábání či ušpinění spodní části při častém odkládání na zem.

Tamrac Expedition 5 - spodek

Spodek batohu je vybaven malými plastovými podpěrami, aby nedošlo k odření látky ve spodní části batohu

 

Podíváme-li se na opačnou stranou batohu - na vršek, zaujme nás velké a pevné poutko pro zvednutí batohu rukou. Poutko je samo o sobě také polstrováno, takže se Vám těžký batoh nezařízne do dlaně a navíc je potaženo gumovou "síťkou", která sníží riziko vyklouznutí batohu z Vaší dlaně.

Tamrac Expedition 5 - poutko

Poutko na vrchní části batohu je pevně přišité a obalené plastovou bužírkou, aby Vám batoh nevyklouznul

 

Kamarád i pro váš stativ

Co by to bylo za fotobatoh, kdyby nedisponoval nějakým systémem uchycení stativu, který každý fotograf, myslící to s fotografováním alespoň trochu vážně, nosí pravidelně s sebou. Pro mě možnost přidělání stativu hrála při výběru fotobatohu významnou roli - nehodlám s sebou stativ nosit v ruce, či dalším pouzdře, které bych musel mít přehozené přes rameno.

V tomto směru opět Tamrac Expedition 5 (5x) Vaše požadavky plně uspokojí. Výrobce nazývá systém uchycení stativu "QuickClip" a musím uznat, že přidělání stativu na fotobatoh je opravdu otázkou pár vteřin.

Stativ se umísťuje ve středové ose batohu, tudíž nehrozí žádné vychýlení na jednu či druhou stranu a celý batoh zůstává stále vycentrován. Tamrac má vše promyšlené ještě více - dvě nohy stativu (tripodu) se zasunou do připravené kapsy "Tripod Foot Pocket", jež je vypodložena plastovou vložkou, kterou není problém opláchnout.

Jednoduše řečeno - nevadí, pokud nohy Vašeho stativu budou mokré či dokonce od bláta, kapsu bez problémů vypláchnete. K tomu je na spodní straně kapsy připraven otvor, aby voda ať už ze stativu či při proplachování mohla bez problémů odtéci.

Tamrac Expedition 5 - kapsa pro nohy stativu

Fotobatoh je určený i pro přidělání stativu - kapsa pro nohy je zevnitř vypodložena plastovou vložkou, kterou lze opláchnout

 

Samotné zasunutí dvou nohou do připravené kapsy na spodní straně batohu by samozřejmě nestačilo k pevnému přidělání stativu. Podél středové osy jsou připraveny tři obepínací pásky (navrchu batohu, uprostřed a ve spodu), které se jednoduše zacvaknou a stáhnou tak, aby celý stativ pěvně obepnuli a připoutali ho k batohu.

Jak můžete vidět na následující fotografii, i můj celkem rozměrný a těžký stativ Manfrotto 190XPROB i s hlavou 804RC2 drží na batohu Tamrac Expedition 5 bez sebemenších problémů.

Zase ty detaily, že? Člověk by řekl, že na uchycení stativu k batohu se nedá nic extra vymyslet. Jak vidíte, tak kombinace kapsy pro dvě stativové nohy a třech pásek Vám zajistí poklidné nošení Vašeho stativu na zádech a vy se nemusíte ohlížet, zdali Vám náhodou stativ někde nevyklouznul... Jsou to detaily, které Vám zajistí poklidný výlet a Vy se tak budete moci soustředit na krásu kolem sebe a v klidu hledat zajímavé záběry.

Tamrac Expedition 5 - přidělaný stativ

Stativ se zajistí ještě třemi popruhy a drží pevně - nemusíte se bát, že by se vyklápěl či dokonce vypadl

 

Když do divočiny, tak i s deštěm ať to za něco stojí!

Hlavní zip, který drží celé čelo batohu od vnitřní komory, je poměrně masivní a dobře se s ním manipuluje. Z tohoto důvodu výrobce nemohl zip pogumovat pro voděodolnost, jelikož by pak při otevírání kladl větší odpor, což by bylo nežádoucí v případě, že se potřebujete rychle dostat ke své fotovýbavě.

Inu, Tamrac tento problém vyřešil velmi chytře. Po obvodu celého zipu je nad ním přidělán nepromokavý stahovací přesah, kterým můžete velmi jednoduše celý zip překrýt pod jakousi "pláštěnku". Nemusíte mít strach, že by Vám do vnitřní komory napršelo a zároveň je tím zachována lehkost při manipulaci se zipem. Zde bych však měl jedinou výtku - stahovací přesah se často zadrhává do zipu, a proto je lepší si ho přidržovat v ruce při zavírání.

Tamrac Expedition 5 - překrytý hlavní zip

Hlavní zip, kterým se otevírá fotobatoh, je přetažen ještě nepromokavými stahovacími přesahy

 

Ostatní zipy, které nebudete tak často používat jsou pogumovány a tím jsou po zavření prakticky voděodolné. Další důkaz toho, že to výrobce s "divočinou" myslí opravdu vážně:-)

Tamrac Expedition 5 - pogumované ostatní zipy

Kromě hlavního zipu, který lze přetáhnout pláštěnkou, jsou všechny ostatní zipy pogumované a tím voděodolné

 

Přiroste Vám k tělu

Jak jsem již popisoval výše, batoh se dá k tělu "připoutat" dvojicí pásků. Bederní pás je široký necelé 4 cm, takže nemusíte mít strach, že by se Vám zařezával do břicha. Spojení obou částí pásu je provedeno masivní klipsnou s logem firmy Tamrac:

Tamrac Expedition 5 - bederní pás

Pevný pásek, kterým připevníte batoh v oblasti beder, batoh lze upevnit k tělu i hrudním páskem

 

Zde je již praktická ukázka, jak Tamrac Expedition 5 (5x) vypadá připoutaný k tělu. Výraz připoutaný zde nabývá opravdu na významu, protože po zapnutí obou pásů (hrudního i bederního) v kombinaci se širokými ramenními popruhy máte pocit, že byste s fotobatohem mohli provádět i akrobatické kousky. Kdo se prodíral alespoň trochu horším terénem a měl na zádech batoh plný fotovýbavy, ví zajisté, o čem píši.

Tamrac Expedition 5 - připoután k tělu

Takto vypadá v praxi upevnění batohu k tělu - při takovémto uchycení ani nepoznáte, že máte na zádech nějakou zátěž

 

Na nás, kterým zůstane po stáhnutí bederního opasku ještě půl metru visícího volně, Tamrac myslel také.  Z ramenních popruhů visí dva menší s očky na konci, kterými lze provléknout přebývající konce bederního opasku, a tím se zbavíte nepříjemného pocitu, kdy Vám do rozkroku budou viset směrem k zemi dva pásy.

Opět a opět další detaily, které přispívají k celkové radosti z nošení fotobatohu Tamrac Expedition 5 (5x)...

Tamrac Expedition 5 - připoután k tělu - boční pohled

Správně upevněný batoh přesně kopíruje tvar Vašich zad - v tomto směru Tamrac Expedition 5 sedí jako "přibitý"

 

Mnou naměřená hmotnost batohu 2.04 kg víceméně odpovídá hmotnosti udávané výrobcem (2.054 kg), odchylku přisuzuji nepříliš vhodné vážící metodě, nicméně nic lepšího mě nenapadlo s dostupnými pomůckami:-)

Někdo by mohl namítnout, že 2 kg na samotný batoh jsou příliš. Uvědomte si však, že batoh s kvalitní konstrukcí a pevnými materiály něco vážit musí a více než samostatná hmotnost batohu je důležitý komfort při nošení, který dokáže bez problému redukovat i nějaký ten kg navíc.

Tamrac Expedition  5 - hmotnost

Hmotnost batohu 2 kg není vzhledem k jeho kvalitní a pevné konstrukci nijak vysoká


Přidaná hodnota...

M.A.S (Modular Accessory System) a S.A.S (Strap Accessory System) - speciální patentované úchyty pro možnost rozšíření výrobků firmy Tamrac o další příslušenství, které firma nabízí. Po stranách batohu Tamrac Expedition 5 (5x) najdete celkem 4 úchyty, na které můžete například přidělat pouzdra na objektivy či pouzdra na plastové láhve s vodou (MX5398), která jsou navíc ještě odizolovaná a udrží tak vodu chladnou i v horkých dnech.

Tamrac Expedition 5 - M.A.S

Systém uchycení volitelného příslušenství od firmy Tamrac - M.A.S (Modular Accessory System)

 

Ano, veškeré toto příslušenství je volitelně dokoupitelné a můžete jím rozšířit funkce a přepravní prostor Vašeho batohu z dílen Tamracu. V mém případě jsem si pořídil jedno pouzdro na objektiv, které jde díky systému M.A.S přidělat na boční stranu batohu a Váš objektiv je tak chráněný a zároveň dostupný bez nutnosti otevírat celý batoh.

Tamrac MX5378 - pouzdro na objektiv přidělané k fotobatohu

Volitelným příslušenstvím pro M.A.S systém jsou například pouzdra na objektivy, která lze takto pevně uchytit přímo k batohu


Pouzdro na objektiv s modelovým označením Tamrac MX5378 je součástí volitelného příslušenství, které firma Tamrac vyrábí a je kompatibilní se systémem M.A.S. Vnitřek pouzdra je opět polstrovaný a tloušťka jeho stěny je stejná jako u batohu - 1 cm! Váš objektiv tak bude chráněn proti nárazu a zároveň i tepelně odizolován od okolí v případě, že jej budete mít volně přidělaný na boční straně batohu.

Systém uchycení na boční stranu batohu je zajištěn velkou plochou suchého zipu se dvěma zacvakávacími patentkami, takže nemusíte mít obavy, že by vám pouzdro upadlo.

Tamrac MX5378 - systém uchycení k batohu

Pouzdro je zajištěno k batohu jak suchým zipem, tak dvojicí patentek

 

Zip je navíc ukrytý pod přesahujícím víkem pouzdra, takže se nemusíte bát, že by Vám do něj v dešti napršelo.

Tamrac MX5378 - pouzdro na objektiv

Velmi kvalitní pouzdro na objektiv - Tamrac MX5378 s vypolstrovaným vnitřkem ochrání Váš objektiv jak proti dešti tak nárazu

 

Výrobce nabízí různé velikosti pouzder pro systém M.A.S. Záleží na velikosti objektivu, který v něm chcete nosit. Mnou zakoupený model Tamrac MX5378 má vnitřní rozměry 8 x 11 cm (průměr x výška) a vnější rozměry 9 x 13 cm (průměr x výška). Největší model Tamrac MX5347 nabídne vnitřní rozměry pro objektiv až 10 x 25 cm.

Tamrac MX5378 - pro různé velikosti objektivů

Firma Tamrac vyrábí pouzdra pro různé velikosti objektivů (MX5378 - vnitřní rozměry 9x15 cm)

 

Pouzdro Tamrac MX5378 se prodává za 500 Kč, což odpovídá kvalitě provedení. Umožní Vám mít svůj nejpoužívanější objektiv přidělaný vně batohu s okamžitou možností přístupu a uložený v naprostém bezpečí.

Ze své zkušenosti bych doporučil zakoupit i druhé pouzdro, třeba jen na láhev, abyste měli batoh vycentrovaný. Pokud však hmotnost Vašeho objektivu není vysoká, nepoznáte, že jedna strana je zatížena více než druhá. Samotná hmotnost pouzdra je kolem 160 g.

Tamrax MX5378 - hmotnost

Pouzdro MX5378 přidá k hmotnosti batohu pouhých 160 g

 

Detaily, detaily...

Svůj článek bych shrnul několika slovy, jelikož názor na tento fotobatoh v cenové relaci nad 3000 Kč si udělá již každý sám z fotografií.

Mohlo by se zdát, že jsem fotobatoh Tamrac Expedition 5 (5x) vychválil až do nebes. A je to pravda! Po dvou letech používání  již mohu tvrdit, že k tomuto fotobatohu nemám jedinou výtku. Jsou to drobné detaily, které jej v mých očích odlišují od fotobatohů ostatních výrobců. Tím nechci tvrdit, že ostatní výrobci jako například Lowepro neumějí udělat pořádný fotobatoh. To není pravda, ale kombinace veškerých detailů a možností budoucího rozšíření, které jsem v tomto článku popsal na fotobatohu Tamrac Expedition 5 (5x) vytváří celek, u nějž nebudete litovat, že jste si jej pořídili.

Nevyhovuje Vám velikost batohu? Stačí si vybrat jiný model ze stejné série Expedition. Firma Tamrac nabízí totožné fotobatohy v různých velikostech (modely 4x - nejmenší, 5x, 6x, 7x, 8x - největší).

Je to jako při výběru nového auta... co je na prvním místě? Bezpečnost, komfort a pocit z jízdy. Stejně i tak u fotobatohu byste se měli nejprve zaměřit na to, jak ochrání Vaši draze zaplacenou fotovýbavou, jaký poskytne komfort na dlouhých trecích a jaký z něj ve výsledku budete mít pocit.

Cena by v tomto případě měla hrát postraní roli a pokud Vám 3000 Kč přijdou stále mnoho, raději vyčkejte. Mně také trvalo nějaký čas, než jsem si na něj našetřil, ale mohu říci, že o to větší radost budete mít z každého výše popsaného detailu...

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).

 

Další mé články: